Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
23.09.2020  

Predstavitveno srečanje z Jadranko Joksimović, ministrico za evropske integracije Republike Srbije

Veleposlanik Damjan Bergant je opravil predstavitveno srečanje z Jadranko Joksimović, ministrico za evropske integracije Republike Srbije.

Sogovornika sta se pogovarjala o procesu evropske integracije Republike Srbije, odnosih med Srbijo in Slovenijo ter o situaciji jugovzhodni evropski regiji.

Ministrica Joksimović je izrazila zahvalo za podporo Slovenije pri pogajanjih za članstvo, kot tudi razumevanju položaja Srbije v regiji. Prav tako se je zahvalila Sloveniji za partnersko sodelovanje v okviru krize, ki jo je izzvala pandemija korona virusa. Srbija se veseli predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021 in pričakuje, da bo v tem času prišlo do še dodatne okrepitve politike širitve EU.

Veleposlanik Bergant je potrdil dobro sodelovanje med obema državama na vseh področjih ter potrdil, da namerava Slovenija še naprej Srbiji nuditi konkretno pomoč v okviru pogajanj po posameznih poglavjih, v kolikor bo Srbija to želela. Sicer pa je tudi povedal, da je širitev EU ena od prioritet Trio predsedovanja Nemčije, Portugalske in Slovenije.