Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
10.06.2010  

Ekonomski svetovalec obiskal občino Leskovac

7. junija sta ekonomski svetovalec Slobodan Šešum in Dušan Dujmić obiskala občino Leskovac.

 

Uvodoma sta se Šešum in Dujmić srečala s predstavniki Agencije za razvoj Leskovca ter s predstavniki dveh uspešnih lokalnih podjetij. Bojan Marčič,  vodjo projektov pri Agenciji za razvoj Leskovca je pojasnil, da je v Leskovcu veliko možnosti za »brownfield« investicije. Največ je možnosti na področju tekstilne in kemijske industrije. Občina šteje 150.000, mesto pa 60.000 prebivalcev. Leskovac je 5. največje mesto v Srbiji.

 

Mitrovič, direktor podjetja Mladost je pojasnil, da njegovo podjetje proizvaja prehrambene proizvode, predvsem pa juhe in začimbe. Izrazil je zadovoljstvo s sodelovanjem z občino. Že leta 2005 so začeli sodelovati s Slovenijo.

 

Popović, namestnik direktorja MK Mesare je pojasnil, da njihovo podjetje deluje že 15 let. Investirali so v novi pogon za predelavo mesa v velikosti 4.000 kvadratnih metrih, v naslednji fazi pa bodo investirali v še eno predelovalno linijo. Izrazil je zadovoljstvo, da je znamka »Leskovački roštilj« bila registrirana.

 

Isti dan je potekalo 4. letošnje zasedanje sveta za Gospodarstvo, katerega so se udeležili predstavniki 9 podjetij. Uvodoma je Jelena Živković, odgovorno za tuje investitorje pri Agenciji za razvoj Leskovca predstavila primerjalne prednosti Leskovca in delo Agencije za razvoj Leskovca. Predvsem je izpostavila bližino z Bolgarijo, Makedonijo in Kosovom. Tako se Leskovac nahaja 45 km od Niša, 156 km od Skopja in 150 km od Sofije. V neposredni bližini se nahaja Letališče Niš. Leskovac leži ob koridorju X. Leskovac ima 3 industrijska območja v velikosti 60 ha, 110 ha in 248 ha.

 

V nadaljevanju je ekonomski svetovalec Slobodan Šešum predstavil, makroekonomsko sliko Slovenija, prednosti Slovenije ter spodbude in olajšave, ki jih Slovenija nudi tujim investitorjem. Predstavil je delovanje JAPTI in pozval vse investitorje za investiranje oziroma sodelovanje s Slovenijo.