Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
20.01.2016  

Minister Erjavec na delovnem obisku v Srbiji predstavil stališče Slovenije glede obvladovanja migracij

 

Minister Erjavec je sogovornike obvestil, da se tudi Slovenija že pripravlja na ukrepe, ki jih bo realizirala ob teh korakih. Ob zavedanju, da nobena izmed držav regije ne želi postati t.i. žep, je minister predstavil stališče Slovenije, da je v trenutni situaciji posebej pomembna celovita in usklajena migracijska politika EU ter koordinacija in sodelovanje med državami. Sogovornikom je predstavil predloge, ki jih je v svojem pismu predsedniku Evropske komisije Junckerju ter kolegom predsednikom vlad držav na zahodnobalkanski migracijski poti podal predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Cerar. Zavedati se je namreč potrebno, da število ljudi, ki želijo v EU ne upada, s koncem zime pa lahko pričakujemo še dodaten pritisk.

 

Srbija je predloge podprla, premier Vučić se je strinjal, da je potrebno zagotoviti tudi formalno podporo Evropske unije.

 

S srbskimi sogovorniki so bili potrjeni tudi dobri bilateralni odnosi med državama, ki se kažejo tako v dinamičnih stikih na politični ravni, slovenski podpori srbskemu približevanju EU, kot tudi v gospodarskem sodelovanju, kjer menjava presega milijardo evrov in v zadnjem letu izkazuje 6-odstotno rast.