Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
29.03.2021  

Z 29. 3. 2021 se spreminjajo pogoji za vstop in izstop iz Slovenije. Novi ukrepi veljajo do 12. 4. 2021

Vstop v Slovenijo

Državljana Republike Slovenije ali tujca z urejenim dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji, ki prihaja iz Srbije, se napoti v karanteno za deset (10) dni, ki je ni mogoče predčasno prekiniti. Oseba v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži (splošne izjeme):

  1. negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja,
  2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdila o testiranju in potrdila zdravnika iz 2. točke se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja.

Izjeme brez karantene in negativnega testa PCR (posebne izjeme)   

Kategorije oseb, ki ne bodo napotene v karanteno in tudi ne potrebujejo negativnega testa PCR so:

  1. napoteni na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega;
  2. osebe, ki izvajajo prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo v gospodarskem prometu ali za tovorni ali potniški promet v tranzitu, če zapustijo Republiko Slovenijo v 8 urah po vstopu, in osebe, ki izvajajo prevoz blaga ali oseb iz Republike Slovenije v gospodarskem prometu in se v Republiko Slovenijo vračajo v 8 urah po izstopu iz nje;
  3. osebe, ki potujejo v tranzitu čez Republiko Slovenijo in jo zapustijo najkasneje v 6 urah po vstopu;
  4. osebe z diplomatskim potnim listom;
  5. mlajši od 13 let, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili.

Izjeme brez karantene in z negativnim rezultatom PCR ali HAG testa, ki ni starejši od sedem dni od odvzema brisa (posebne izjeme) in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja

Vstop v Republiko Slovenijo se brez napotitve v karanteno dovoli tudi naslednjim kategorijam oseb, ki prihajajo iz države ali regije na rdečem seznamu, če predložijo negativni rezultat PCR ali HAG testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa:

  1. osebi, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje ali življenje.

Prepoved potovanj v države na rdečem seznamu

Za osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji so prepovedana potovanja v države na rdečem seznamu, kamor spada tudi Srbija, razen za dve zgoraj opisani splošni izjemi (prebolevniki in cepljeni) in vse posebne izjeme. Šolarji in osebe, ki jih prevažajo, izjeme ne morejo uveljavljati, če je šola zaprta oziroma če se šolanje ne izvaja.

Te osebe morajo ob izstopu iz države predložiti enaka dokazila, kot se v skladu s tem odlokom zahtevajo ob vstopu v državo.