Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
08.05.2008  

Sporazum o vizumskih olajšavah za srbske državljane in državljane drugih držav Zahodnega Balkana

Ljubljana, 6. maja 2008 – Na podlagi skupne pobude ministra za notranje zadeve Republike Slovenije Mateja in podpredsednika Evropske komisije Barrota z dne 18. aprila se je Slovenija danes pridružila pobudi vrste držav članic schengenskega območja, v skladu s katero bo z večjo stopnjo fleksibilnosti izvajala Sporazum o vizumskih olajšavah za srbske državljane in državljane drugih držav Zahodnega Balkana, s čimer se bodo še povečale možnosti za potovanje teh državljanov v države podpisnice Schengenskega sporazuma.

Slovenija že fleksibilno izvaja omenjeni sporazum in preostalo schengensko zakonodajo, ki omogoča izdajo brezplačnih vizumov za veliko število kategorij prosilcev, in to pobudo razume kot pomemben korak k popolni liberalizaciji vizumskega režima.

V skupni izjavi so države (Francija, Slovenija, Nemčija, Avstrija, Danska, Španija, Estonija, Grčija, Madžarska, Italija, Litva, Luksemburg, Slovaška, Švedska, Češka, Ciper in Norveška) izrazile pripravljenost, da čim bolj izkoristijo fleksibilnost, ki jo omogoča Sporazum o vizumskih olajšavah.
Slovenija to pobudo razume v okviru prizadevanj za vizumsko liberalizacijo.

Obenem so danes države Regionalnega partnerstva (Slovenija, Slovaška, Avstrija, Madžarska, Poljska in Češka) v ločenem sporočilu za javnost omenjeni sklep podprle ter hkrati poudarile potrebo po nadaljevanju dialoga o vizumski liberalizaciji in pripravi časovnih načrtov za dosego tega cilja. Ob tem so poudarile pričakovanje, da bodo k pobudi pristopile vse države schengenskega območja.