Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
16.09.2015  

Obnova telovadnice v osnovni šoli "14. oktobar" v Bariču

S sredstvi donacije Vlade Republike Slovenije namenjene obnovi po lanskih majskih poplavah v  Srbiji je bila obnovljena telovadnica v osnovni šoli "14. oktobar". Osnovna šola je bila obnovljena v okviru projekta "Obnova s poplavami poškodovane osnovne šole v Bariču in cestne infrastrukture v Krupanju v Srbiji", ki ga izvaja Slovenska karitas.

Na slovesnosti ob zaključku obnove je Mateja Norčič Štamcar, začasna odpravnica poslov na Veleposlaništvu Republike Slovenije izpostavila, da je bilo leto 2014 leto solidarnosti, saj so naravne nesreče prizadele obe državi, ki sta druga drugi nudili pomoč. Slovenija je v Srbiji meseca avgusta letos zaključila prvi projekt v okviru donacije namenjene popoplavni obnovi Srbije (predaja vozila za odvoz smeti občini Obrenovac), drugi projekti so pripravljeni oz. se izvajajo.


Veleposlaništvo je tokrat že petič sodelovalo na slovesnostih ob zaključku obnove poplavljenih osnovnih šol, ki so jih financirali slovenski viri. Zavarovalnica Triglav je financirala obnovo strehe in nakup šolske opreme v treh osnovnih šolah v Maruljevcu in okolici Valjeva,  obnovo vrat v osnovni šoli Jefimija v Obrenovcu pa so na pobudo Veleposlaništva financirala nekatera slovenska podjetja.