Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
02.07.2015  

XV. Vseslovensko srečanje v Državnem zboru

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je na povabilo Komisije Državnega zbora RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu udeležil XV. Vseslovenskega srečanja "Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo". Rojakom po svetu je poudaril, da so ključni člen pri ustvarjanju uspešne Slovenije. Urad se tega zaveda in zato je uspešno zaključil kar nekaj večjih projektov za slovenske narodne skupnosti v zamejstvu in po svetu. Izrazil je veliko podporo naslovu tokratnega srečanja "Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo", ki je vseobsegajoč in usmerjen v prihodnost. Pomembno je najti skupne rešitve in skozi timsko delo ustvarjati vidne rezultate.
Minister je poudaril zadnji, najbolj odmeven projekt - Tržaško knjižno središče, katerega razstava je v Državnem zboru: "Z odprtjem Tržaškega knjižnega središča je slovenska knjiga dobila svoj dom, slovenske zamejske založbe pa potrebno okno v mesto Trst in deželo Furlanijo-Julijsko krajino. Tržaško knjižno središče ni le knjigarna - ni le prostor, kjer se bodo odvijali kulturno-gospodarski dogodki - ni le center Slovenstva v središču Trsta - pomen Tržaškega knjižnega središča je tudi v tem, da je edinstven primer sodelovanja med Slovenijo in slovensko skupnostjo v zamejskem prostoru ter med slovenskimi združenji v Italiji". Poudaril je tudi intenzivno vključevanje mladih. Izpostavil je podpis sporazuma o študijsko-delovni izmenjavi mladih med Avstralijo in Slovenijo: "S tem smo naredili odločilne korake na poti k tesnejšemu povezovanju znanstvenikov, raziskovalcev, študentov, profesorjev in podjetnikov slovenskega rodu v Avstraliji, tako med seboj kot s Slovenijo". Vse večja mobilnost mladih pomeni, da je kroženje znanja lahko izjemna pozitivna razvojna sila in zato je konceptualni premik iz "bega možganov" v "kroženje možganov" ena od prioritet.
Urad je lansiral spletni portal slovenci.si, s katerim je na novo zastavil projekt celovitega komuniciranja - slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu med sabo, rojakov po svetu z matično domovino in s slovensko javnostjo. Minister je prisotne povabil na 5. tradicionalno srečanje vseh Slovencev za naslovom "Dobrodošli doma" 4. julija 2015 na Ptuju, ob robu katerega bo tudi seja Sveta za Slovence po svetu.