Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
10.12.2009  

Zunanji minister Republike Slovenije Samuel Žbogar na obisku v Beogradu

Zunanji minister Republike Slovenije Samuel Žbogar je 9. decembra 2009 obiskal Beograd in se sestal s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem.

Minister Žbogar je čestital vladi Srbije za odpravo vizumov in deblokado začasnega trgovinskega sporazuma z EU. Na novinarski konferenci je povedal, da bodo državljani Srbije po dvajsetih letih končno imeli možnost potovati v EU brez vizumov ter poudaril, da bo Slovenija še naprej zagotavljala močno podporo Srbiji v procesu evropskega približevanja. Napovedal je tudi, da bo 19. decembra zaživela posebna letalska povezava Beograd – Portorož, pri čemer bodo na voljo ugodni potovalni aranžmaji - za ceno ene vozovnice bosta lahko letela dva.

Srbski zunanji minister Jeremić je dejal, da so odnosi med Srbijo in Slovenijo odlični in se zahvalil za slovensko podporo v procesu evropske integracije. Poudaril je, da je bilo leto 2009 najbolj napredno leto za Srbijo v luči približevanja EU in izpostavil liberalizacijo vizumskega režima, dobro poročilo Evropske komisije o napredku ter deblokado začasnega trgovinskega sporazuma.