Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
29.10.2009  

Obisk predsednika Državnega zbora R Slovenije dr. Pavla Gantarja

Dr. Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora R Slovenije, se je v okviru svojega obiska v Beogradu (27.-29. oktobra 2009) sestal s predsednikom R Srbije Borisom Tadićem, s predsednico Narodne skupščine R Srbije (NSRS) Slavico Đukić Dejanović, s predsednikom vlade R Srbije Mirkom Cvetkovićem, s podpredsednikom NSRS (in predsednikom poslanske skupine prijateljstva s Slovenijo) Nikolo Novakovićem ter s predstavniki Odbora za evropske integracije NSRS, Odbora za zunanje zadeve NSRS, Odbora za zaščito življenjskega okolja NSRS in Odbora za razvoj in gospodarske odnose s tujino NSRS. 

Predsednika DZ RS dr. Gantarja sta na obisku spremljala poslanca, gospa Janja Klasinc, podpredsednica Odbora za zunanjo politiko in predsednica Skupine prijateljstva s Srbijo ter gospod Danijel Krivec, podpredsednik Odbora za okolje in prostor in član Skupine prijateljstva s Srbijo.

Srbski mediji so o obisku predsednika DZ RS dr. Gantarja obširno poročali. Vsi srbski sogovorniki obisk visoko cenijo in ocenjujejo, da je sodelovanje Slovenije in Srbije na najvišjem nivoju, kar potrjuje tudi intenziviteta stikov in dialoga med državama. Predsednik DZ RS je obisk ocenil kot zelo dober. Vzdušje na pogovorih je bilo prijateljsko, sporočila so optimistična, še posebno kar se tiče brezvizumskega režima za Srbijo in nadaljnjih korakov Srbije na evro-integracijski poti. Državi vodita pragmatično in daljnovidno politiko, nerešena vprašanja državi rešujeta sproti.

Ob koncu uradnega obiska se je predsednik DZ RS dr. Gantar na veleposlaništvu RS v Beogradu srečal še s predstavniki društev Slovencev v Srbiji. V Srbiji deluje 12 društev Slovencev in so razporejena vse od Subotice do Leskovca. Kljub razpršenosti poteka med njimi dobra komunikacija. Na srečanju so predstavili svoje aktivnosti in težave, s katerimi se srečujejo. V veliko pomoč pri ohranjanju slovenskih korenin so jim tri učiteljice slovenskega jezika, ki jih financira Ministrstvo za šolstvo in šport. Pouk slovenščine izvajajo v Beogradu, novem Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Nišu, Vršcu in Rumi.

Nekaj povezav do objav v medijih:

http://www.danas.rs/vesti/politika/sve_bolji_odnosi_srbije_i_slovenije.56.html?news_id=175339

http://www.beta.co.yu/default.asp?tip=article&kategorija=vestidana&ida=2198039&id=&ime=

http://www.parlament.gov.rs/content/lat/index.asp#aktpred

Slike (vir: Arhiv Državnega zbora Republike Slovenije):

Predsednik DZ RS dr. Gantar na srečanju s predsednico NSRS Đukić-Dejanović

 

Srečanje predsednika DZ RS dr. Gantarja s predsednikom Srbije Tadićem

Predsednik DZ RS dr. Gantar na srečanju s predsednikom vlade Srbije Cvetkovićem

 Srečanje predsednika DZ RS dr. Gantarja s predstavniki društev Slovencev v Srbiji