Evropska komisija je objavila priporočilo o odpravi omejitev na zunanji meji za vstop v EU ter seznam epidemiološko varnih tretjih držav, ki so: Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Tajska, Tu /Novice /
25.05.2016  

Panel na sejmu tehnike

VBG je v sodelovanju s Slovenskim poslovnim klubom (SPK) 16.5.2016 v prostorih beograjskega sejma organiziralo panelno razpravo (podobno kot v lanskem letu) z naslovom "Moč novih idej". Panel je bil organiziran v okviru 60. Mednarodnega sejma tehnike, ki poteka v času 16.-20. maja 2016 v Beogradu, in se ga udeležuje več kot 500 domačih in tujih podjetij iz več kot 20 držav. Tekom sejma bo predstavljeno več kot 100 tehnično-tehnoloških novosti in inovacij ter organizirano več strokovnih dogodkov.

Panel, ki ga je moderiral priznani novinar in TV voditelj Zoran Stanojević, so z uvodnimi nagovori odprli predsednica SPK Danijela Fišakov, Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije in ES Križ iz VBG. V okviru panela so nastopili predstavniki (direktorji) slovenskih podjetij v Srbiji: Miodrag Stojković iz ETI B, Tina Baggia iz INEA, Simon Smolnikar iz RLS Merilna tehnika, Aca Zlatić iz Grah Automotive ter predstavnika srbskih podjetij Igor Grmuša iz Degordian in Nikola Božić iz Petnice.

Predstavniki slovenskih podjetij so predstavili svoje izkušnje pri poslovanju v Srbiji, razlikah pri poslovanju v Sloveniji in Srbiji, prednostih in preprekah za investitorje v enem in drugem poslovnem okolju, razpoložljivosti in kvaliteti delovne sile, o sistemu izobraževanja v Sloveniji in Srbiji, problematiki velike brezposelnosti med mladimi in možnostih za odpravo le-tega, itn.