Veleposlaništvo RS Beograd /Novice /
26.05.2015  

"Dan Slovenije" na Visoki turistični šoli Beograd

V sodelovanju Veleposlaništva Republike Slovenije in Visoke turistične šole Beograd je bil na šoli 25. maja 2015 organiziran "Dan Slovenije". Dogodek je bil namenjen promociji Slovenije kot turistične destinacije in sektorju turizma kot gospodarske panoge, ki je v zadnjih 15 letih dosegla izjemen razvoj in uspeh. Organiziran je bil tudi kulturni program ter pogostitev. Dogodka so se udeležili študentje in profesorji šole ter turistični novinarji.

 

Mateja Norčič Štamcar z.o.p. je v svojem nastopu z naslovom "I feel Slovenia" predstavila Slovenijo in slovenski turizem, ki ustvari 13 % BDP, 8 % izvoza ter 40 % izvoza storitev, v sektorju je zaposlenih 57.000 ljudi. Glavni atributi slovenskega turizma so zelena, aktivna, zdrava, mala in butična destinacija, blagovna znamka "I feel Slovenia" pa z močnim čustvenim nabojem pomeni kvaliteto in individualno izkušnjo gosta. Norčič Štamcar je izpostaila vedno večjo vlogo t.im. "storytellinga", ki postaja učinkovito orodje za pomoč pri razvoju marketinga posameznih turističnih destinacij. V okivru gastronomije je predstavila blagovno znamko "Gostilna Slovenija", ki je postala prepoznaven proizvod sodobne gastronomske ponudbe Slovenije. Med turističnimi destinacijami je posebej izpostavila glavno mesto Ljubljana, ki je v zadnjih letih dosegla izjemen turistični razvoj in zabeležila rekordno število nočitev.

 

Sledila sta dva turistična filma o Sloveniji ter kulturni program, v katerem je predstavnik društva Slovencev Sava, Ivan Debeljak na harmoniko zaigral tri slovenske narodne pesmi. Na cocktailu so udeleženci lahko poizkusilo prekmursko gibanico in potico, ki so jo pripravili v hotelu Life Design Beograd.

 

Na šoli bo teden dni na ogled tudi razstava plakatov z motivi Slovenije, ki sta jih prispevala SPIRIT in UKOM.