Evropska komisija je objavila priporočilo o odpravi omejitev na zunanji meji za vstop v EU ter seznam epidemiološko varnih tretjih držav, ki so: Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Tajska, Tu /Politične zadeve /

Politične zadeve

PolitičnO SODELOVANJE

Odnosi med državama so zelo dobri, prijateljski in intenzivni, sodelovanje poteka na številnih vsebinah in ravneh, politični stiki so pogosti in redni. Redno potekajo skupna zasedanja obeh vlad, zadnje februarja 2018 v Ljubljani pod vodstvom premierov obeh držav.

Slovenski predsednik Borut Pahor je Srbijo obiskal junija 2017 ob inavguraciji predsednika Aleksandra Vučića, redno se srečujejo tudi ministri, poslanci, predstavniki organizacij ipd. Državi tvorno sodelujeta v okviru Brdo Brioni in Berlinskega procesa.

Rezultat iskanja slik za brnabić cerar brdo pri kranju
PV Cerar in PV Brnabić na ogledu Ljubljane februarja 2018 (foto: Leon Vidic/Delo)

Slovenija je aktivna podpornica približevanja Srbije Evropski uniji. V času slovenskega predsedovanja EU je bil podpisan Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum Srbije z EU. Slovenija je pomembno prispevala k vizumski liberalizaciji za srbske državljane in bila med glavnimi zagovorniki dodelitve datuma za začetek pogajanj za članstvo v EU.

Med državama ni večjih odprtih vprašanj, vse bolj uspešno se rešujejo tudi vprašanja, ki izhajajo iz dosjeja nasledstva po nekdanji SFRJ, kjer je bil zadnja leta dosežen pomemben napredek glede delitve poslopij diplomatskih predstavništev in arhivskega gradiva.

Okrepljeno politično sodelovanje in krepitev medsebojnega zaupanja ugodno vplivata tudi na obseg gospodarskega sodelovanja, saj se Srbija uvršča v vrh držav po obsegu slovenskih investicij, v zadnjem času pa je vse močnejši tudi povratni tok srbskih investicij v Slovenijo. Turistični tokovi ostajajo živahni v obe smeri.