Veleposlaništvo RS Beograd /Politične zadeve /

Politične zadeve

Odnosi med državama so prijateljski in intenzivni, sodelovanje poteka na številnih ravneh in med vsemi ministrstvi, politični stiki so pogosti in redni. Državi realizirata skupna zasedanja obeh vlad - zadnje zasedanje vlad je bilo februarja 2015 v Ljubljani pod vodstvom premierov obeh držav. 3. junija 2015 je Srbijo obiskal slovenski predsednik Borut Pahor in se srečal s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, redno se srečujejo tudi ministri, poslanci, poslovneži, organizacije idr. Državi tvorno sodelujeta tudi v okviru Brdo procesa. Predvsem pa je vzorno sodelovanje med državama v procesu približevanja Srbije evrointegraciji, saj je na svoji poti v EU deležna trdne podpore Slovenije. Z dodelitvijo statusa kandidatke in datuma za začetek pogajanj januarja 2014 je pristopni pogajalski proces dobil nov zagon v znamenju vzajemnega interesa. 


PV Vučić in PV Cerar na skupnem zasedanju slovensko-srbske vlade februarja 2015 v Sloveniji

Slovenija podpira Srbijo v njenih prizadevanjih za članstvo v evrointegracijah in je dosledna zagovornica širitve EU na Zahodni Balkan. Pomaga ji s prenosom lastnih izkušenj iz časa pridruževanja EU. Srbija je prav v času slovenskega predsedovanja EU podpisala Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z EU. Slovenija je tudi pomembno prispevala k vizumski liberalizaciji za Srbijo in bila med največjimi zagovorniki dodelitve datuma za začetek pogajanj kot priznanja Srbiji za napredek v dialogu s Prištino, regionalnem sodelovanju in notranjih reformah.


Slovenski predsednik Pahor na obisku pri srbskem predsedniku Nikoliću 3.6.2015 v Beogradu


Regionalno sodelovanje znotraj Brdo procesa - predsedniki držav Zahodnega Balkana 8.6.2015 v Budvi

Med državama praktično ni odprtih vprašanj, z delno izjemo tistih, ki so povezana z nasledstvom nekdanje SFRJ, vendar je bil tudi v tem pogledu zadnja leta dosežen pomemben napredek tako glede delitve poslopij diplomatskih predstavništev in premoženja podjetij kot dostopnosti arhivov. Krepitev medsebojnega zaupanja ugodno vpliva na nadaljnji razmah gospodarskega sodelovanja, saj Srbija ostaja v vrhu držav, kamor Slovenija največ investira. V Srbiji je registriranih preko 1500 slovenskih podjetij s preko 30.000 zaposlenimi, kar govori o velikem interesu slovenskega gospodarstva za srbski trg. Slovenija je zainteresirana za povratne tokove in več srbskih investicij v Sloveniji, na katere računa tudi v okviru odprodaje državnih deležev v vrsti pomembnih slovenskih podjetij. Turistični tokovi ostajajo živahni v obe smeri.